ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Δρ Καλλιόπη Στάρα είναι ερευνήτρια σε θέματα που αφορούν τη σχέση των ανθρώπων με τη Φύση. Έχει ολοκληρώσει τις πτυχιακές της σπουδές στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (Α.Π.Θ., ειδίκευση στην Ψυχολογία, 1992), τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Τμήμα Βιολογίας στο πανεπιστήμιο της Ουαλίας – Bangor με ειδίκευση στην Οικολογία, 2001) και τη διδακτορική της διατριβή στον τομέα Λαογραφίας της Σχολής Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2009). Η διδακτορική της διατριβής με τίτλο “Μελέτη και καταγραφή ιερών δασών και δασυλλίων στον Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου. Παραδοσιακές μορφές διαχείρισης, αντιλήψεις και αξίες των τοπικών κοινωνιών για τη διατήρηση του φυσικού τους περιβάλλοντος” βραβεύτηκε το 2012 από το Ίδρυμα Ανάπτυξης του Μετσόβιου Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας (ΜΕΚΔΕ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο πεδίο «Προστασία και ανάπτυξη του ορεινού περιβάλλοντος και των τοπικών ευρωπαϊκών Πολιτισμών».
Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει 25 δημοσιευμένες εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κρίση από ανώνυμους κριτές, κεφάλαια σε ξενόγλωσσους και ελληνικούς συλλογικούς τόμους ή πρακτικά συνεδρίων και τεχνικές αναφορές Επίσης έχει επιμεληθεί υλικά περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ένα ημερολόγιο με συνταγές μαγειρικής και το παραμύθι “Tο δέντρο του μικρού μας κόσμου” που τιμήθηκε το 2012 με έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Το 2022 το βιβλίο της “Τα δέντρα του τόπου μας. Μια συναρπαστική περιήγηση στα δέντρα της ελληνικής φύσης και στον πολιτισμό μας” (Αρτέον Εκδοτική, Αθήνα 2021) βραβεύτηκε το 2022 από την Ακαδημία Αθηνών.
Από το 2012 συνεργάζεται με το τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όπου έχει διδάξει το μάθημα Πολιτισμική Οικολογία (2016-2023 και συμμετέχει στη διδασκαλία του μαθήματος Οικολογία Πεδίου (2013-2024). Το 2023 δίδαξε επίσης τα μαθήματα Υλικός πολιτισμός και Πολιτισμική διαχείριση στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και έχει διδάξει επίσης στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τομέα Οικολογίας του Α.Π.Θ. (2015-2022), σε θερινά σχολεία και ξένα πανεπιστήμια ως επισκέπτρια καθηγήτρια. Έχει επιβλέψει επίσης διπλωματικές και άλλες εργασίες φοιτητών σχετικές με τα θέματα που διδάσκει. Το εκπαιδευτικό της έργο περιλαμβάνει επίσης σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με θέματα που αφορούν σε προστατευόμενες περιοχές, απειλούμενα είδη, την αστική βιοποικιλότητα και τα αιωνόβια δέντρα. Ακόμη έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια και έχει οργανώσει δεκάδες ημερίδες και εκδηλώσεις που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς ή στο ευρύ κοινό.
Τέλος έχει συμμετάσχει με πάνω από 50 ανακοινώσεις σε εθνικά ή διεθνή συνέδρια και πλήθος συναντήσεις εργασίας και ημερίδες που απευθύνονται στο ευρύ κοινό ως προσκεκλημένη ομιλήτρια. Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 10 επιστημονικά έργα και προγράμματα ως επιστημονική συνεργάτιδα σε θέματα εθνογραφίας και περιβαλλοντικής έρευνας και έχει συνεργαστεί με Μη Κυβερνητικές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις σε θέματα έρευνας, εκπαίδευσης και ενημέρωσης. Έχει εργαστεί κυρίως στην Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία και Θράκη και στα νησιά του Αιγαίου.