Το δέντρο του μικρού μας κόσμου. Η συναρπαστική ιστορία ενός αιωνόβιου δέντρου που φύλαγε τις μνήμες ενός μικρού χωριού!
Εικονογράφηση: Πρόδρομος Μάνου, Έκδοση: Αρτέον Εκδοτική, Σειρά: Γη, 2019
Βραβευμένο με Έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών
Με την υποστήριξη: ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ (ΕΕΠΦ)
Στα βουνά της Ηπείρου αιωνόβια δέντρα συγκατοικούν με εκκλησιές, ξωκλήσια ή μικρά εικονίσματα συνήθως στις εισόδους των χωριών, σε σύνορα ή άλλους τόπους οριακούς κι επικίνδυνους ή σε μέρη υποσχέσεων, ταμάτων, προσευχής κι ελπίδας. Τα δέντρα αυτά κρατούν στα κλαδιά τους την καμπάνα, στη σκιά τους το πανηγύρι και στην καρδιά τους τις αναμνήσεις του χρόνου. Κάποια από αυτά τα δέντρα κινδυνεύουν κατά καιρούς από μικρούς και μεγάλους “καλικάντζαρους” που τα επιβουλεύονται, αλλά οι ιστορίες που αφηγούνται γι αυτά καταφέρνουν συνήθως να τα σώσουν. Η ιστορία μας πλέχθηκε από πολλές μικρές προσωπικές ιστορίες που μου αφηγήθηκαν αληθινοί άνθρωποι. Αφορμή στάθηκε η προτροπή μιας παλιάς φίλης και κίνητρο ένα αληθινό αιωνόβιο δέντρο που χρειαζόταν βοήθεια.
Αιωνόβια δέντρα του πλανήτη: γίγαντες της βλάστησης, φύλακες αιώνιων μυστικών
Γραφιστική επιμέλεια: Αφροδίτη Ζούκη, Έκδοση: Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. – Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων, Αργοστόλι, 2022
Πόσο χρονών είναι το γηραιότερο δέντρο του πλανήτη; Πόσα μέτρα ύψος έχει το ψηλότερο δέντρο του κόσμου; Γιατί ο ίταμος ονομάζεται «δέντρο της ζωής και του θανάτου» κι η αροκάρια «δέντρο ζωντανό απολίθωμα»; Κι όλα αυτά τι σχέση έχουν με το έλατο της Κεφαλονιάς; Ένα υλικό περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αφιερωμένο στα Μνημειακά Δέντρα του πλανήτη με αφορμή τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ανακήρυξή του Εθνικού Δρυμού Αίνου.
Το βιβλίο διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ για το κοινό στην έδρα του παραρτήματος Αργοστολίου της Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων του ΟΦΥΠΕΚΑ, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Κουτάβου, Τ.Κ. 281 00, Αργοστόλι, Κεφαλονιάς, τηλ. 26710 29258, e-mail: mdpp.ionian@necca.gov.gr
Τα αιωνόβια δέντρα, οι αξίες τους και η σημασία τους για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας
Στo πλαίσιo του έργου ΘΑΛΗΣ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Η διατήρηση μέσω της θρησκείας. Τα ιερά δάση της Ηπείρου (ΕΣΠΑ 2007-2013), δημιουργήσαμε υλικό περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τα αιωνόβια δέντρα με σκοπό την κατανόηση της αξίας τους και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση για τη διατήρηση και ειδική διαχείρισή τους ως μνημεία της φύσης και του πολιτισμού. “Τα αιωνόβια δέντρα, οι αξίες τους και η σημασία τους για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας” (2015, επιμέλεια Καλλιόπη Στάρα και Δέσποινα Βώκου), περιλαμβάνουν το βιβλίο “Τα μεγαλειώδη δέντρα του Ζαγορίου και της Κόνιτσας: Δέντρα αιωνόβια, δέντρα ιερά, μάρτυρες της τοπικής ιστορίας και φύλακες της βιοποικιλότητας”, το οποίο σταχυολογεί σε απλά κείμενα που απευθύνονται στο ευρύ κοινό όλα τα αποτελέσματα του έργου ΘΑΛΗΣ, βιβλίο οδηγό για τον εκπαιδευτή και βιβλίο με παιδαγωγικές δραστηριότητες. Αυτές απευθύνονται κυρίως σε μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού σχολείου (παιδιά 10 – 12 ετών) και σε παιδιά με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες, μέσω της διαφοροποιημένης διδασκαλίας. Περιλαμβάνει επίσης CD με υποστηρικτικό υλικό, αφίσα, χάρτη με οδηγίες για αναζήτηση στο πεδίο επιβλητικών δέντρων και δασών και το παραμύθι “Το δέντρο του μικρού μας κόσμου”. Το παραμύθι έχει τιμηθεί με έπαινο για το κείμενο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (2012, Καλλιόπη Στάρα) και έπαινο για την εικονογράφηση από τα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ) (2016, Μυρτώ Δεληβοριά).